Expedícia Gili T – potápanie

Mišo, Kika, Kubo a aj môj ocino si chceli vyskúšať potápanie. Bolo to trochu iné ako to, čo sme my s Mišom mali na Borneu. Najprv asi hodina teórie s inštruktorkami Nanou a Emily (Manta Dive), potom asi hodina v bazéne, kde sa učili to, čo my s Mišom v plytkej vode a navyše aj regulovať si hĺbku. A potom dva ponory s prestávkou na obed. 

Prvý ponor bol pri koralovom útese Halik. Ja som sa votrela na loďku a kým sa oni potápali, ja som šnorchlovala a fotila ich. Deťom to išlo nad očakávanie dobre a celí spokojní mi potom rozprávali, čo videli – vrátane jednej korytnačky, ktorá vyplávala aj ku mne. Na konci ponoru, keď už sme išli k lodi, bol poplach, lebo vyťahovali z vody jednu slečnu. Niekto kričal, že nedýcha a snažili sa ju dostať na loď. Až po hodnej chvíli som zistila, že to bola simulovaná záchrana v rámci vycviku nového inštruktora. Mohli nám aj dopredu povedať, lebo teda nebolo mi všetko jedno.  

Druhý ponor bol pri Turtle Haven. Asi je jasné, čo tam išli obzerať. Ja som tentokrát ostala na lodi a debatovala s kapitánom o zemetraseniach. Bolo zaujímavé, že jedna iná skupinka sa vynorila už približne po 20-tich minútach (inak ponory trvali cca 45-50 minút), že ich prúd odniesol ďaleko preč. (Prúdy boli inak pri týchto ostrovoch dosť silné, aj keď sme len tak plávali. Boli miesta, kde človek mohol plávať naplno proti prúdu a stále byť na mieste. Preto aj nie je povolené plávať z ostrova na ostrov, aj keď vzdialenosť medzi nimi je len 1km.) Tak sme ich vylovili z vody, previezli kus proti prúdu a nechali znovu skotrmelcovať.

Dva ponory našim bohate stačili, trochu ich triaslo, keď ten druhý raz vyliezli na loď. More bolo síce relatívne teplé (~30C), ale predsalen v hlbokej vode asi o pár stupňov menej a boli tam celkom dlho. Tak sa potom vyhrievali na slniečku.

Všetkým sa páčilo a Kika s Kubom zhodnotili, že keď bude niekedy ďalšia príležitosť, tak určite pôjdu znovu.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.